89 mx6 gt 4ws trouble starting - Mazda MX-6 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 12-7-12, 12:33 Thread Starter
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: thornton
Age: 25
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
89 mx6 gt 4ws trouble starting

been looking and haven't found anything like my problem. when it's cold it won't start, it will run for maybe 3 seconds then if i keep cranking it nothin, but if i turn if all the way off and try to start it again same thing run then die. it will die something when im driving but it will kick back on and be fine.
here what i did so far
-check codes and have code 1
-fuel filter
-fuel pump
-check spark when it dies and still have spark
-good fuel pressure
ahfaulk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-7-12, 12:49
 
Join Date: Oct 2007
Location: Saint John, NB
Age: 30
Posts: 730
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 5
 
Have you checked the fuel transfer pump and control unit? The shape of the 4WS fuel tank requires two pumps; the main supply pump and a transfer pump. You might be low on the main pump side and the transfer pump isn't kicking in.

Currently driving: 98 GMC K1500
Project: 89/90 MX-6 GLX hybrid
chrmar is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-7-12, 17:24 Thread Starter
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: thornton
Age: 25
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
i can here both pumps working. would that pop on the check engine light? if i un-plug the fuel pump when its running its not the same reacion, that more of a stumbling and that doesn't pop on the light
ahfaulk is offline  
post #4 of 10 (permalink) Old 12-7-12, 20:14

 
Zach's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Auburn
Age: 38
Posts: 18,162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 6
           
I believe code 1 is for distributor signal. have you swapped distributors? It could also mean that you have a no fire event, so possibly stock igniter is going bad as well. If those don't fix it, then likely you have either a plugged fuel filter or your pump is working, but is not supplying enough fuel.

88 626 4WS Turbo Noble White
97 626 LX V6 Timberline Mica
Email me for a turbo rebuild!
Zach is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-8-12, 14:20 Thread Starter
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: thornton
Age: 25
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
I was going to so the distributor but wantet to be more sure what it was
ahfaulk is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-8-12, 20:28 Thread Starter
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: thornton
Age: 25
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
ok so driving home it died light came on and i have a code 17. looked up the code and there is no 17 or even a 7
ahfaulk is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-9-12, 6:27

 
Zach's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Auburn
Age: 38
Posts: 18,162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 6
           
could be code 16 for EGR.

88 626 4WS Turbo Noble White
97 626 LX V6 Timberline Mica
Email me for a turbo rebuild!
Zach is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-14-12, 18:32

 
blackmx6's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Downer
Posts: 1,208
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Power: 5
 
might be the dreaded code 1 no spark code. never found a solution to that one, good luck.

if it's code 16, just take your egr valve off and clean it with carb cleaner. ive had mine do that and it cleared the cel off and it worked fine.

Zoom -----------------________
_Zoom____----=+_.''/_|__d>____
_Zoom_----___[\mazda...| -__ \ GT__ L\
Zoom___--__--\___(@)...|____.|..(@)._''
RIP SixSick6
blackmx6 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 12-14-12, 21:29

 
Zach's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Auburn
Age: 38
Posts: 18,162
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 6
           
Quote:
Originally Posted by blackmx6 View Post
might be the dreaded code 1 no spark code. never found a solution to that one, good luck.

if it's code 16, just take your egr valve off and clean it with carb cleaner. ive had mine do that and it cleared the cel off and it worked fine.
It's easy...distributor, igniter or ECU.

88 626 4WS Turbo Noble White
97 626 LX V6 Timberline Mica
Email me for a turbo rebuild!
Zach is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 12-14-12, 21:35 Thread Starter
New Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: thornton
Age: 25
Posts: 9
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
i got a dizzy and igniter on about a week ago now and no problem seems to be fixed
ahfaulk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda MX-6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Permissions  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome