bouncing idle - Mazda MX-6 Forum
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 (permalink) Old 1-23-13, 13:52 Thread Starter
New Member
 
Join Date: May 2012
Age: 24
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
bouncing idle

I replaced my throttle body and now I have a bouncing idle issue. It doesn't bounce when I start up the car but if it had been running for a while, it will start doing it.

What do you guys think it is?
findme is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 1-23-13, 13:55 Thread Starter
New Member
 
Join Date: May 2012
Age: 24
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 0
 
I also changed the throttle position sensor also. My car isn't throwing any errors either.
findme is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 1-23-13, 15:19
 
nate_v8's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Portsmouth
Age: 28
Posts: 637
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 5
 
The idle air control valves on our cars, assuming you have a 2.5L, aren't that great. To be honest mine has Idled better with it unplugged and idle screw adjusted than it did when I had a working IAC valve.

.l..o_0..l.
93 MX6 LS KLZE w/ Interprep valve srpings and DE retainers, SS headers, Cat delete, Pacesetter catback exhaust, 11lb Flywheel, and Vogtland sport springs around KYB GR2 Struts.

Car set for over a year and someone stole the CAI, nice of them. Just replaced very noisy friction gear springs http://www.youtube.com/watch?v=OWeBUmLmAOM . Next project is to program a micro controller to convert GM MAF signal to a 0-7v signal that mimics our VAFs.
nate_v8 is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 1-23-13, 20:47
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 823
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 4
 
It's probably just air in the cooling system which was introduced when you swapped in the new throttle body. There are coolant hoses that get connected to the throttle body correct? Purge the air from the cooling system. Do a search if you're unsure how to do it.
djdevon3 is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 1-28-13, 11:56
 
PaulG's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Ottawa
Age: 39
Posts: 5,031
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Power: 5
     
Since you changed the tps, it could just be out of adjustment.

1997 MX-6 LS
PaulG is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mazda MX-6 Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Permissions  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome