Mazda MX-6 Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
32 Posts
Discussion Starter · #1 ·
What might be the problem if:
after several miles on the hwy, then, slowing to a stop, the temporature on my gauge moves past the mid-range approaching hot, then, it goes back down...but a little higher than normal (the car does not overheat). Any thoughts?
('96 w/ V6)

- The air flow should be fine (K&N stock replacement filter), coolant level is fine, fans work, and I had my thermostat replaced about 3 months ago to see if it would fix it. -
:wave: THANKS for your help!
JW
 

·
Registered
Joined
·
81 Posts
I've only seen my car head for hot and jump back down on one occasion. It did it three or so times in a row. This was due to the water pump being on the way out and leaking. Once I filled the coolant, it was OK again.

I got a few thousand kms more before the pump stopped.
 

·
Registered
Joined
·
2,664 Posts
Water pump, I'd guess...check around for leaks.
 

·
Registered
Joined
·
600 Posts
i have similar problem...it goes over just a little bit, you can't even notice it sometimes...and than sometimes stays under the half, again, just a little bit. I have 175K km on it, and the pump was changed at 113K km. T-stat was changed, i can't think of anything else. I will have it flushed soon, but Stage36 (i think that's his nick) thinks it might be my coolant temp sensor (we determined this on the topic i posted about this problem) I haven't changed the temp sensor, but am thinkin' about it. We'll see what happens!
 

·
Registered
Joined
·
1,974 Posts
Before you assume water pump make sure the belt is tight. If the pump isn't turning it won't be of any use. That's really a long shot though. I too think your pump has probably seen better days. I'd replace it ASAP if needed. Running hot is never good. Just ask my old engine..... :sigh:
 
1 - 5 of 5 Posts
Top